Strona główna  Sobota, 22 Lipiec 2017 08:34

Najnowszy Użytkownik: pinki24
Dlaczego NSZZ "Solidarność"
Dlaczego warto?

• Pracownik nie będący członkiem Związku nie będzie ostrzeżony o zamiarze wypowiedzenia mu umowy o pracę. Stanowisko takie zajął Sąd Najwyższy - podejmując uchwałę w dniu 20.06.1991 r. (I PZP 11/91) następującej treści:
    "Kierownik zakładu pracy nie ma obowiązku zawiadamiania na podstawie art. 38 par. 1k.p. o zamiarze wypowiedzenia umowy o pracę działających w zakładzie pracy organizacji związkowych w sytuacji, gdy pracownik nie zrzeszony nie wskazał do obrony swoich praw zakładowej organizacji, która wyraziła na to zgodę"
  • Pracodawca chcąc rozwiązać z Tobą umowę o pracę musi zasięgnąć opinii związku. Sprzeciw Solidarności powoduje, że Twoja sytuacja staje się niewspółmiernie lepsza, niż kiedy bronisz się sam.
  • Zasady Twojego wynagradzania ustalane są w uzgodnieniu ze związkiem zawodowym. Nie jesteś skazany na jedyną propozycję "nie do odrzucenia" jaką przedstawi Ci pracodawca.
  • Związek egzekwuje świadczenia należne Tobie i Twoim kolegom wynikające z zasad bezpieczeństwa i warunków pracy.
  • Gdy w zakładzie naruszane są przepisy prawa pracy to z inicjatywy związków zawodowych w tym zakładzie może być przeprowadzona kontrola Państwowej Inspekcji Pracy.
  • Pracodawca naruszając Twoją godność spotyka się z reakcją przedstawicieli NSZZ "Solidarność".
  • Poprzez swoich związkowych przedstawicieli masz możliwość kontrolowania wydatków z funduszu socjalnego i mieszkaniowego.
  • Jest wiele innych powodów, o których przekonasz się będąc członkiem naszego Związku.

Jeżeli nie jesteś jeszcze członkiem związku

i masz problemy pracownicze lub inne - to zapisz się do NSZZ "Solidarność" - aby mieć pewność, że Komisja Zakładowa będzie mogła skuteczniej reprezentować Cię przed pracodawcą.

Jeżeli jesteś członkiem NSZZ "Solidarność"

i potrzebujesz pomocy, to możesz liczyć na pomoc działaczy i pracowników Zarządu Regionu.

• Prawnicy związkowi udzielają bezpłatnych porad dla członków Związku i pomagają w procesach sądowych dotyczących spraw pracowniczych.
  • Informacje i porady w zakresie bezpieczeństwa i higieny pracy oraz warunków pracy.
  • Posiadamy związkowy fundusz strajkowy oraz związkowy fundusz pomocy bezrobotnym "Akcja na Rzecz Bezrobotnych Regionu Śląsko-Dąbrowskiego".

Kalendarz
Nazwa Użytkownika

Hasło

Nie jesteś jeszcze naszym Użytkownikiem?
Kilknij TUTAJ żeby się zarejestrować.

Zapomniane hasło?
Wyślemy nowe, kliknij TUTAJ.

Załóż : Własne Darmowe Forum | Własną Stronę Internetową | Zgłoś nadużycie